Meny

5 rom som trenger en avfukter

Vi er godt på vei inn i den fuktigste årstiden, og det er viktig å sørge for et godt inneklima.

Før vinteren kommer med kald og tørr luft, skal vi gjennom noen måneder med mye regn. Her i Norge er vi spesielt utsatt for fukt, og du har mye å hente ved å sørge for riktig og stabil luftfuktighet. Det er her avfukteren kommer inn.

Hva er en avfukter

Avfukteren har i oppgave å redusere luftfuktigheten i boligen din. Astma- og allergiforbundet anbefaler at luftfuktigheten hjemme hos deg ikke overstiger 40 prosent, for dette legger forholdene til rette for mugg, sopp og andre uønskede elementer.

1. Kjelleren

Så lenge kjelleren din ligger under bakkenivå, er sjansen stor for at du er kjent med kjellerlukt. Denne lukten skyldes i de fleste tilfeller fukt, som igjen kommer fra dårlig ventilasjon og manglende drenering.

Er det for tørt i boligen din? Se om du trenger en luftfukter!

Unngå fukt i kjelleren med en avfukter fra Elon Norge. Kjenn etter den typiske kjellerlukten, og se etter jordslag på veggene.

2. Garasjen

I garasjen har man gjerne både en bil og husstandens samling av elektriske verktøy. Ingen av disse har spesielt godt av et fuktig miljø. Ved å holde luftfuktigheten nede i garasjen skaper du et dårligere utgangspunkt for rust. Det er også slik at elektriske apparater holder lenger i tørr luft.

Det er imidlertid viktig å tenke over om garasjen er trekkfull, ettersom avfukteren er mest effektiv i rom uten fri tilgang til ny, fuktig luft.

3. Hytta

Alle som har en hytte vet hvordan det er å komme frem til et innestengt og fuktig inneklima. Fuktskader som muggsopp er vanlige problemer, og det tar litt gleden fra hytteturen når man må lufte alt før man faller til ro. En avfukter på tidsbryter, eller koblet til en smarthusløsning, kan ta seg av mye av jobben.

Avfukter i stua mot muggsopp og fukt, velg din favoritt fra Elon. I oppholdsrom som stua oppstår det ofte mye kondens.

Er fukt farlig?

Det korte svaret på dette er ja. Fukt gir grobunn for muggsopp, som kan forårsake astma og luftveisinfeksjoner, eller plager som hodepine, nedsatt konsentrasjon og trøtthet blant annet.

Du kan ha soppsporer i inneklimaet ditt selv om du ikke ser selve soppen, men du får en god indikasjon ved å bruke en av de andre sansene. Muggsopp har nemlig ofte en sterk lukt som virker irriterende for nesen.

Hold inneklimaet i lukt- og fuktfritt med en avfukter. Du finner et rikt utvalg i nettbutikken.