Meny

5 geniale frysertips

Det skjer hele tiden. Vi lager for mye mat, og vi kjøper gjerne inn mer enn hva vi får brukt opp. Hva gjør du? Skal du kaste det? NEI, frys det heller ned.

Mange frysevarer kommer i pappbokser eller store poser. Ta maten ut av beholderen de kom i, og legg de over i en annen pose eller boks som passer. Dette vil spare deg mye plass i fryseboksen. Hva trenger du for å unngå fryseskader på mat og smart oppbevaring som tar liten plass?

Ziplock poser er helt genialt

De kommer i mange ulike størrelser og de er veldig enkle å bruke, med tanke på at du kan lukke og åpne de. Mange ganger. Når en ziplock pose er brukt kan den enkelt vaskes, tørkes og brukes igjen. Dette avhenger av hva du har hatt i posen. Lukt på posen når den er vasket, lukter det ingenting, bruk den igjen.

Kjøttdeigtrikset

Putt kjøttdeigen i posen nevnt over og klem den flat, slik at den fyller hele pose. Zip igjen og legg i fryseboksen. Denne måten og oppbevare kjøttdeig på er så smart på to måte: Tar utrolig lite plass i fryseboksen og tiner veldig fort, klar til bruk på null komma niks.

Les også: Enkle tips til en spennende matpakke

Er det stadig fullt i fryseren? Du kommer langt med bedre organisering og mindre emballasje.

Tupperware bokser er fremdeles best

Litt tilbake i tid var «alle» mødre med i en slags klubb der tupperware ble sett på som «wow» og alle elsket de små og store boksene. Det gjør vi fortsatt! Hvorfor? Fordi de er geniale! Perfekt til ulikt innhold som skal fryses ned (både fast og flytende), og til å frakt med seg maten. Merk boksene og posene med hva de inneholder og dato. Og hvis du er en skikkelig frysernerd, kan du også holde oversikt over hva du har i fryseren til enhver tid i et notat på for eksempel telefonen din.

Vakuummaskin

Superpraktisk for å unngå fryseskader og for at maten skal ta minimalt med plass i fryseren din. Perfekt til for eksempel kjøtt og lignende.

Visste du at du kan fryse ned disse matvarene?

Avokado

Det er en kunst å finne en avokado som er helt perfekt, som regel er de knallharde eller overmoden? Kjenner du deg igjen? Så ja, hvis den er enten eller, ikke kast den. Men del den opp, kutt i biter eller mos avokadoen og legg i en pose sammen med noen dråper sitron eller lime for å konservere. Tin opp til når du skal lage en deilig guacamole en fredagskveld eller når du skal lage noe sunt, som muffins med avokados eller en frisk smoothies. Du finner alltids noe du kan bruke den til.

Ost

Brukte du ikke opp all osten til tacoen eller pizzaen? Eller har du kjøpt en stor ost du ikke får spist opp før det kommer mugg? Riv osten og frys den ned. Perfekt til helgekosen når du skal lage pizza eller taco. Og alt annet du ønsker å ha revet ost på.

Gamle bananer

Alle har vi glemt en banan eller to i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. Den blir flekkete og brun og ser ikke særlig fristende ut. Ikke kast de, sleng de i fryseren. Perfekt til baking som for eksempel bananbrød, bananmuffins, i smoothies, pannekaker og i havregrøt.

Sitrusfrukter som lime og sitron

Nederst i frukt og grønnsaksskuffen i kjøleskapet skjuler det seg ofte en gammel sitron eller lime. Så hva gjør vi istedenfor kaste? Jo, vi legger de i fryseren. Kutt for eksempel sitroner i båter eller i skiver, så har du en nydelig kald og frisk smakstilsetter til iste, drinken din, og andre lesker. Har du isbitformer kan du også legge små biter av sitron og lime i formen, det vil imponere gjestene dine.

Ferske urter

For oss som ikke har grønne fingre, lever friske urter kort tid på kjøkkenbenken, og altfor ofte går de i søpla. Kutt opp urteplanten og legg i en liten tett boks eller i en ziplock pose. Da har du alltid friske urter til diverse supper og gryter, og du sparer tid på kutting. Ingefær tørker også fort ut, del den opp og legg i fryseboksen i en pose.

Egg

Denne lille ingrediensen kommer kanskje som en overraskelse, men egg kan faktisk fryses ned de også. Ikke i pakningen de kommer i (altså skallet), men pisket sammen og helt i en boks eller pose. Baker du mye? Da kan du fordele plommen og eggehviten i separate beholdere/poser og frys ned. Tiner fort på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet.

Les også: 14 ting du ikke visste kan vaskes i oppvaskmaskinen

Andre matvarer som kan fryses ned er:

  • Melk
  • Tacolefser/lomper
  • Brød
  • Krutonger
  • Alt av grønnsaker
  • Det aller meste av middagsrester

Vi i Elon elsker smarte tips og råd, så hvis du har noen frysetips, del de med oss og våre følgere.