Meny

14 matvarer som IKKE skal i kjøleskapet

Du kan unngå mye matsvinn ved å lagre maten korrekt. Så ikke legg ting i kjøleskapet som ikke har noe der å gjøre.

Hvis du åpner kjøleskapet ditt er det gode muligheter for at det ligger noe der som egentlig trives bedre på kjøkkenbenken. Unngå de mest vanlige kjøleskapstabbene og hold disse matvarene utenfor skapet.

1. Tomater

Hvis du lagrer tomater i kjøleskapet stanses modningsprosessen, og i tillegg påvirkes konsistensen og teksturen. Etter en stund blir de det man ofte omtaler som melne, så ha dem heller i en bolle på kjøkkenbenken.

2. Poteter

En av de mest vanlige tabbene. Poteter skal lagres kaldt, men ikke kjøleskapskaldt. Det optimale er å legge dem i en papirpose (de puster bedre der enn i en plastpose) og lagre dem i en kjeller eller en matbod.

Les også: 9 tips: Slik vasker du kjøleskapet!

3. Sitrusfrukter

Det er bedre å lagre appelsiner på det ubrukte fruktfatet du fikk til jul for 10 år siden, enn i kjøleskapet. Den kalde luften ødelegger nemlig kvaliteten på fruktkjøttet. Det samme gjelder for sitroner og lime, og ingen sitrusfrukter liker å ligge tett inntil hverandre. Da råtner de raskere.

4. Vannmelon

Kald vannmelon er godt, men hvis du oppbevarer den i kjøleskapet mister den raskt det meste av antioksidanter. Og antioksidanter trenger kroppen for å bekjempe frie radikaler, som lett kan oksidere og gjøre skade på celler.

jente som spiser vannmelon Vannemelon passer ypperlig til å ha med seg på tur, selv når det er varmt i været.

5. Honning

Når man fryser iskrem som har rukket å smelte, merker man at den krystalliserer seg. Det samme skjer med honning i hvis du lagrer den i kjøleskapet.

6. Bananer

Bananer hater det når temperaturen er under 12 grader, altså ca. 8 grader varmere enn i et gjennomsnittlig kjøleskap.

7. Løk og hvitløk

Litt som potetene liker løk og hvitløk seg på kalde og mørke steder, men i kjøleskapet blir det i kaldeste laget. Har du dem i kjøleskapet blir de først myke, og så mugne, mye raskere enn ellers.

Les også: 5 geniale frysertips

8. Olivenolje

I kjøleskapet er det ca. 4 grader, og i den temperaturen blir olivenolje rask hard og tyktflytende i konsistensen. Det optimale er mellom 12 og 14 grader.

Elvita Kjøleskap (høyde 50 cm) CKF2145V

1 999,-

Samsung Kjøleskap RR39M7010WW-EE

5 990,-

9. Avokado

Alle vet at en avokado er akkurat passe moden i en veldig kort periode. Denne perioden bli enda kortere i kjøleskapet, spesielt hvis den allerede var nokså moden da du kjøpte den. På benken holder den seg fin en liten stund. I kjøleskapet blir den overmoden på et blunk.

10. Sjokolade

Det er delte meninger om hvor hard sjokolade skal være, og liker du den hard er kjøleskapet veien å gå. Samtidig bidrar den lave temperaturen til at sjokoladen mister både lukt og smak.

11. Brød og bakevarer

Noen tror at brød og bakevarer holder seg lengre hvis de lagres i kjøleskapet. Sannheten er det motsatte. Den kalde luften i gjør baksten tørr og hard. Av samme grunn skal brødvarer fryses i plastposer, for da beholdes mest mulig av fuktigheten.

dame som smugspiser smultringer i kjøleskapet

12. Kaffe

Mye lukt og smak forsvinner også hvis du legger kaffe i kjøleskapet. I tillegg har kaffe lett for å absorbere lukt fra andre matvarer, så med mindre du er involvert i et slags baristaeksperiment bør du oppbevare den i en egen lufttett beholder.

13. Basilikum

Basilikum er veldig sårbar for kalde temperaturer, og på vinteren kan den visne bare på vei hjem fra butikken. På samme måte som kaffe har basilikum dessuten en tendens til å absorbere lukter fra andre matvarer. Så for all del, ikke legg den i kjøleskapet, og behandle den litt som du behandler avskårne blomster. Det vil si i en kopp med vann, skjermet for både varmekilder og trekk fra vinduet.

14. Bær

Denne er litt i grenseland. De fleste bær klarer seg bra i kjøleskap, men de mister mye aroma og smak av det. Du bør derfor ta dem ut noen timer før de skal spises.

Kilder: Godt.no, Veien til helse, Side 2, Online Nytt